Que passaria si els votants d'un partit no voten NUL?



En aquest ambient de retrets i desconfiances mútues entre partits, és lògic i comprensible que aquesta desconfiança s'acabi estenent als seus votants.

Una objecció que alguns aixequen és la següent:

"M'agrada la idea, però per arribar a ser efectiva, cal que tots els votants dels tres partits votin nul. 
Jo no em refio dels votants de "l'altre partit" i em molestaria moltíssim si s'aprofiten dels nostres vots nuls per guanyar els escons que nosaltres deixem d'ocupar".

Aquests és un altre argument trampa que fa servir els sentiments negatius per alimentar encara més la divisió entre els electors independentistes i que també és fals.

Utilitzant les dades de les eleccions generals espanyoles de novembre 2019 i suposant els votants d'un partit continuïn votant el seu partit, mentre el 70% dels votants dels altres dos partits canviïn el seu vot per un NUL, he generat dues simulacions.

Veiem primer el cas del partit més votat ERC, imaginant que tots els seus electors tornin a votar ERC.

Els 8 escons deixats lliures per JUNTS i la CUP es repartirien així:

ERC +1; PSOE +1; Comuns +2; PP +2; VOX +1; Cs +1

Veiem ara el cas de JUNTS, imaginant que tots els seus electors tornin a votar JUNTS

Els 11 escons deixats lliures per ERC i la CUP es repartirien així:

JUNTS +1; PSOE +2; Comuns +2; PP +3; VOX +2; Cs +1


Com podeu veure, encara en el cas extrem que ni un sol votant d'un partit voti nul i el 70% dels altres partits votin nul, el resultat no acaba afavorint espectacularment el partit amb el vot més captiu.

Penseu que solament aconseguint que 2 de cada 3 electors independentistes votin NUL el resultat pot ser absolutament rellevant: aconseguir que el vot nul sigui l'opció més votada a Catalunya i reduir la presència dels tres partits a poc més que testimonial. 

Més recent Anterior

Formulari de contacte