L'abstenció o el vot en blanc no es igual que el vot nul



"Jo no penso anar a votar. Prefereixo quedar-me a casa"

Davant de la reiterada passivitat de les seves opcions polítiques habituals, els electors acostumen a "castigar" els seus partits quedant-se a casa engruixint l'indistint grup d'abstencionistes i quedant en mà de les anàlisis de fluxos la determinació més o menys aproximativa del sentit de l'abstenció.

Quedar-se a casa significa difuminar la teva protesta sumant-la al 30% d'abstencionistes que mai se sap d'on venen.

Una altra opció és anar a votar introduint el sobre a l'urna sense papereta.
Quina és la diferència comparada al vot NUL?

A efectes de castic dels partits és el mateix. 
Tanmateix, entregant un sobre sense papereta estaríem manifestant una protesta genèrica.

Si tothom que vulgui votar en blanc, optés per posar dins del sobre un missatge, no queda marge per malinterpretar la protesta.

El vot nul o abstenció activa, planteja problemes com ara la validesa de les actuals vies de participació democràtica en les societats i, en particular, dels partits polítics com a tals i com la idoneïtat dels sistemes de garanties de les minories davant de les majories i dels sistemes de control del poder polític, i posa en relleu algunes greus disfuncionalitats democràtiques, per exemple, l'anomenada partitocràcia

En el cas de promoure de forma organitzada una campanya seriosa i decidida cap a l'opció del vot nul, deixant clar en quins termes s'ha d'interpretar, s'estarà promovent la participació dels electors "insatisfets" oferint-los una opció per manifestar clarament i directament el seu descontentament.

En aquest cas, estaríem manifestant el nostre descontentament pel camí empres pels partits "independentistes" després del referèndum de l'1-O.

Un vot nul organitzat, amb un objectiu clar i unívoc, amb la papereta de l'1-O dins del sobre no és mai un vot llençat.


El vot realment malbaratat és aquell que ens acaben "extorsionant" amb un xantatge emocional cada vegada amb l'enèsima promesa incomplerta, amb la crida al vot "útil" (pels partits), agitant l'espantall d'escenaris apocalíptics sense el teu vot.

El vot nul organitzat és una eina política de primera magnitud per sacsejar el taulell de la política catalana que fa massa temps que està aturat.

Pots descarregar la teva butlleta aquí

Més recent Anterior

Formulari de contacte