El dia de la votació: ser protagonistes i testimonis

Fer una campanya promovent el vot nul segurament no recollirà les simpaties dels partits polítics, especialment dels candidats que fins fa poc feien la seva campanya electoral amb la tranquil·litat que dona tenir pràcticament assegurada l'elecció al congrés dels diputats amb un sou de prop de 4.000 euros al mes durant 4 anys al sac.


Menys simpaties que mai quan, en apropar-se la data dels comicis, comencin a notar en les enquestes la baixada de sufragis i la corresponent pujada de l'opció de #VotaremNUL

És raonablement d'esperar que diaris, ràdios i televisions procurin amagar o almenys no parlar gaire de com van pujant les dades de les persones favorables a posar una papereta de l'1-O dins del sobre electoral.

Una vegada més, comptarem amb les coses que podem fer sense dependre de les simpaties de ningú i les aprofitarem al màxim.

El dia de les votacions, és convenient que ens apropem a votar no més tard que les 11:00 i prendrem unes quantes fotografies de com estem posant la papereta de l'1-O dins del sobre del congrés dels diputats. Una vegada votat i sortit del col·legi electoral, la publicarem als nostres perfils a les xarxes socials amb l'etiqueta #VotaremNUL

Un cop terminat l'horari de les votacions i tancats els col·legis electorals, els presidents de les meses començaran els preparatius per l'escrutini.

No tothom sap o potser no recorda, que la llei electoral diu clarament que l'escrutini és públic, tot ciutadà té dreta a assistir-hi. Solament cal estar present dins del col·legi electoral a l'hora del tancament de les votacions.

Organitzarem una xarxa d'observadors als escrutinis, per testimoniar el tractament correcte que es donarà a les paperetes nul·les.

Recordem que la llei electoral espanyola preveu que les paperetes invàlides han de ser conservades i enviades a la junta electoral amb l'acta d'escrutini.

Si observeu algun comportament irregular, teniu dret a fer constar la vostra protesta a l'acta de l'escrutini un cop terminat. No podeu interrompre l'escrutini o el president pot demanar a la policia que us acompanyi fora del col·legi.

Al moment de l'anunciació dels resultats per part del president de la mesa, tornarem a utilitzar el nostre telèfon per enregistrar en vídeo (o solament en àudio si no desitgen ser enregistrats en vídeo) la proclamació dels resultats.

Preguntes freqüents

Puc presenciar l'escrutini dels vots? 

Sí, qualsevol persona pot presenciar l'escrutini dels vots de qualsevol mesa. L'escrutini és públic.

Per assistir-hi solament cal estar present dins del col·legi electoral a l'hora del tancament de les votacions.

Puc sol·licitar l'examen d'una papereta llegida pel president a l'escrutini?

Només els notaris, els candidats i els representants de les candidatures, poden demanar-la per examinar-la.

Què cal fer si s'observa alguna irregularitat a l'escrutini? 

Qualsevol elector o electora que observi alguna irregularitat a l'escrutini pot manifestar-ho en concloure l'escrutini i la seva protesta o reclamació s'haurà de fer constar a l'acta de la sessió.

Què es fa amb les butlletes un cop finalitzat l'escrutini? 

Es destruiran a excepció de les que no hagin estat declarades vàlides i de les quals hagin estat objecte d'alguna reclamació. Aquestes paperetes es conserven amb l'acta de la sessió, per a futures reclamacions i recursos

Més recent Anterior

Formulari de contacte